GDSF

Dorset Steam Fair

De Dorset Steam Fair is het grootste stoomevenement ter wereld. Het wordt jaarlijks georganiseerd in Dorset, Engeland rond het laatste weekend van augustus (Bank Holiday).

Het evenement duurt 5 dagen en trekt meer dan honderdduizend bezoekers (als het weer goed is). We zijn er met “De Majoor” geweest in 2014 en 2018.

In 2014 was het uitzonderlijk nat en raakten we al gauw vast met de DAF, net als iedereen. Maar de Engelsen blijven daar laconiek onder en raken niet in  paniek. Uiteindelijk zijn we toch op onze locatie gearriveerd. Dat jaar werd herdacht dat WWI 100 jaar geleden begon. Er waren 2 Duitse stoomtractoren, een Flöter en onze Kemna.

Voor de bezoekers was er een loopgraven ervaring, heel kunstig gemaakt in de met stenen bezaaide grond van het evenementen terrein.

Twee jonge dames wilden graag even op de voetplaat staan. Waar zijn die handels voor ? Probeer maar even….. Dat ging iets te ruig en dan zitten je mooie kleren en jijzelf helemaal onder de vette roet. Maar ze bleven lachen 

Onze stoomtractor wordt in Engeland een “Gun tractor” genoemd. Dat klopt ook wel, de machines werden oorspronkelijk gebouwd om kanonnen te verslepen.

Er was een grote tent waar meer werd tentoongesteld met betrekking tot de Eerste Wereld Oorlog. Nog steeds een beetje modderig, al werd het later een stuk beter. 

In 2018 werd de Dorset Steam Fair voor de 50ste keer georganiseerd. De organisator wilde om die reden 500 werkende stoommachines op het evenement hebben en dat is ook gelukt

Wij vonden het een bijzondere eer dat we als een van de weinige buitenlanders met onze machine aanwezig mochten zijn. We hebben voor onze deelname een certificaat gekregen, ondertekend door Martin Oliver, de organisator. Guinness Book of Records heeft 472 stoommachines geteld, maar inclusief  locomobielen was het aantal 520. Een wereldrecord !!!

Op weg om een rondje te rijden in de arena. Even op de scootmobiel letten en dan kunnen we verder. De arena is een flinke afdaling en dan een klim en terug het tegenovergestelde, geweldig om te doen, met grote aantallen toeschouwers langs de kant.

Hier staan we boven op de heuvel in de arena. Je kijkt dan uit over het terrein dat enige honderden hectares groot is. Mocht u ooit in de gelegenheid zijn, vergeet dat niet om de Dorset Steam Fair te bezoeken.

Terug naar keuze menu