2010, het einde is in zicht

2010, het einde is in zicht !

Maart 2010

Het jaar 2010 is goed begonnen!. Recentelijk is de intredekeuring door Lloyd’s succesvol afgerond. Alle stappen zijn doorlopen en door de inspecteur in orde bevonden.
Wat rest is de keuring van ingebruikname, waarbij de Kemna onder stoom wordt gekeurd. We verwachten dat we in mei of wellicht juni zover zijn. 

We zijn nu bezig met de watervoorziening. Er is een mechanische pomp en een injecteur. Oorspronkelijk zat de injecteur naast de gang hendel, maar wij plaatsen de injecteur zo laag mogelijk zodat het water niet hoeft te worden aangezogen. We hebben deze injecteur nooit zien werken, we zijn benieuwd wat het resultaat zal zijn.

Dit is de wateraanvoer leiding uit de tank die onder de ketel ligt en de tank achterop. Als je die wilt schilderen zonder demontage moet je even plat op de rug.
Het zijn duims leidingen, autogeen gelast, met twee kranen zodat een eventueel lekkende bak kan worden afgesloten.

 

We hebben lang gezocht naar een smeerpomp met drie aparte pompjes. Eén is voor de cilinderolie toevoer in de stoomleiding en de 2 anderen smeren de zuigers. Een simpel testje leverde een werkdruk op alle 3 de pompen van tenminste 30 Bar. Toch hebben we in de pomp een spiraaltje gemaakt waar we stoom door kunnen blazen. Koude cilinderolie is moeilijk te verpompen. De leidingen naar het cilinderblok komen langs de stoomleiding van de injecteur te liggen en als deze opwarmt wordt de olie in de leidingen ook dunner.

Op 5 mei, bevrijdingsdag,  hebben we de Kemna voor de eerste keer weer onder stoom gebracht. Natuurlijk ging nog niet alles naar wens, maar de machine heeft gedraaid op 3 Bar stoomdruk. De waterpomp werkte niet naar behoren en daarom zijn we gestopt met stoken. De problemen die we zijn tegengekomen zijn prima op te lossen en de volgende keer hopen we naar 6 a 7 Bar te gaan en dan kunnen we ook een eindje gaan rijden.

Deze foto is van een paar weken later. We hebben de Kemna op eigen kracht op de dieplader gereden, zonder enig probleem.  Voor ons was 15 juli de bepalende datum, dan zou door Lloyd’s de Keuring van Ingebruikname plaatsvinden.

We hebben de Kemna voor die datum 5x onder druk gebracht voor we het gevoel hadden dat alles onder controle was
De ketel moet dan op volle druk en door de veiligheid worden gestookt, waarbij de druk niet verder mag oplopen, ondanks dat er nog een flink vuur wordt gestookt.
Vervolgens moet er bij 12 Bar stoomdruk water kunnen worden gepompt.

De keuring verliep zeer goed, de druk liep niet op en water pompen was geen probleem. Nergens lekkage, dus de inspecteur was tevreden.

Opstoken van de ketel (op hout). Het duurt ongeveer 1,5 uur om op 6-8 Bar druk te komen.

Speel het filmpje af om de Kemna op stoom te zien draaien

14 september 2010

Vandaag plofte de enveloppe op de mat. Het ketelboek, opgesteld door Lloyd’s Register met alle documentatie en certificaten die van onze Kemna weer een goedgekeurde stoommachine maakt.

Voor de Vereniging een grootse dag, we zijn nu precies 8 jaar bezig met de restauratie en het belangrijkste deel is hiermee afgesloten. Zonder ketelboek geen stoommachine !

Het is een fraaie machine geworden !

Een eindje rijden rond onze werkplaats

Juli 2010
Naar ons eerste optreden. We gaan met de dorskast van de Firma Donkersgoed achter de Kemna naar het terrein waar ze jaarlijks hun oogstfeest houden en waar ook werkelijk wordt gedorst. Een mooi lokaal evenement in Voorthuizen..

Augustus 2010
Op de mini-stoomdag bij het Stoomgemaal in Nijkerk. We rijden hier over de zeedijk. Dat was genieten, naar 8 jaar werken eindelijk op pad met een echte stoomtractor, die we helemaal zelf hebben gerestaureerd !

Bekijk de video !

September 2010
We hebben van Damen Dredging Equipment uit Nijkerk een draaibank gekregen. Het is een Tos met 1800mm tdc en digitale uitlezing. Voor ons een fantastische aanwinst, waar we al dankbaar gebruik van hebben gemaakt 

Hoewel we al succesvol hebben gestoomd met de Kemna, zijn we deze winter nog wel bezig om een veelheid aan details te verbeteren. Zo ontbrak de parkeerrem volledig en hoewel je ook zonder prima kunt rijden, is een parkeerrem toch wel gewenst. Een band met 16 houten blokjes wordt met de spindel om het differentieel aangetrokken. Alle onderdelen daarvoor zijn door ons nieuw gemaakt, maar zoveel mogelijk in originele uitvoering.  

Onze Kemna is een sobere machine, is eerste instantie bedoeld om te worden gebruikt op het oorlogstoneel. We hebben er voor gekozen om deze stijl niet aan te houden, immers deze machine heeft haar hele verdere bestaan (nu al meer dan 100 jaar !) in een civiele omgeving gewerkt. We brengen wat spaarzame verfraaiingen aan zoals deze strepen op de wielen.

Ga verder met 2011, of kies een ander jaar in het menu