Kelly Springfield

Restauratie van de stoomwals "De Pruttelpot"

De Kelly Springfield tandem stoomwals is eigendom van de Stoomwalsenclub Nederland.

Technische gegevens
Gebouwd doorKelly Springfield, USA
Huidige naamDe Pruttelpot
Fabrieksnummer2499
Registratienummer1297 (Belgisch)
Bouwjaar1911
Aantal cilinders2
Boring127mm
Slag139mm
Aantal versnellingen1
Max. omwentelingen120 omw/min
Werkdruk6 Bar
Verwarmd opp.10 m2
Vlampijpen120 stuks 32mm doorsnede

Deze stoomwals is in 1911 ingevoerd door Lindeteves-Stokvis uit Den Haag en heeft altijd in België gewerkt.In 1951 is de wals omgebouwd op “mazout” of te wel voorzien van een dieselmotor. Het is Jan Smeets die rond 1992 de machine  heeft aangekocht en weer heeft teruggebracht tot een stoomwals. Later is de wals gekocht door de Stoomwalsenclub.

De “Pruttelpot” heeft een staande ketel die heel gemakkelijk verwijderd kan worden. Dat was nodig omdat we anders de stoommachine niet konden bereiken. 

Als de stookketel en de stoommachine er af zijn blijft het frame over. De voorste rol wordt aangedreven, met de achterste wordt gestuurd.

De stoommachine zit op een sub-frame. De cilinders zijn opnieuw gekotterd en de zuigers van nieuwe zuigerveren voorzien. Ook de kruishoofdlagers zijn nieuw door ons gemaakt.  De stoommachine heeft geen vliegwiel, wat een enigszins zenuwachtig gedrag ten gevolge heeft. 

De heer Smeets had een op stoom aangedreven stuurautomaat laten maken, naar origineel voorbeeld.. Een dergelijke automaat hoort echter op een groter type en past onmogelijk op deze stoomwals. Het is een 2 cilinder oscillerend stoommachientje die zorgt dat er snel gestuurd kan worden.   

Terug naar Overige Projecten