3 januari 2004
De vuurkist is er uit !! Het front hangt op de kop, omdat ook de ketel op haar kop staat. Duidelijk zijn de gaten te zien waar de vlampijpen hebben gezeten. Helemaal onderin zijn nog net twee hemelbouten te zien We halen de vuurkist er in gedeeltes uit, zodat de bodemring kan blijven zitten. We laten het los halen van de bodemring graag over aan de ketelbouwer en bovendien blijft de bodemring zorgen voor stevigheid van de ketel tijdens laden en lossen en het transport.
Een blik in de ketel zonder de vuurkist ! De bodemring is duidelijk zichtbaar en ook de doorgesneden steunbouten. Het zijn er 117 en we zullen ze er stuk voor stuk uit moeten halen. We hopen dat ze na goed heet gestookt te zijn geweest, los gedraaid kunnen worden met een flinke tang. Alle steunbouten zijn al ingeboord vanaf de buitenkant, nu met 10mm en als dat nodig is zullen we een nog grotere boor gebruiken.
Een merkwaardige ontdekking is dat de 6de rij steunbouten, die als de ketel in haar normale positie staat helemaal bovenaan zou zitten, maar gedeeltelijk is aangebracht. Er zijn wel koppen geklonken aan beide kanten, maar bij de meeste ontbreekt de bout. Waarom is dat gedaan ? Alleen de oorspronkelijke makers van de ketel hebben hiervan geweten, niemand die het kan zien als de vuurkist op haar plaats zit. Ongetwijfeld was deze werkwijze niet volgens bestek, want deze constructie levert geen enkele bijdrage aan de sterkte van de ketel, maar de mensen die dat hebben gedaan in 1916 kunnen het niet meer vertellen !
19 januari 2004
De vuurkist in onderdelen. Onderop de stookzijde met de opening van het stookgat. In het midden de hemel en boven de pijpzijde. Links en rechts liggen de zijkanten.
De vierkante gaten zijn de openingen die met de snijbrander zijn gemaakt om de steunen tussen de vuurkist en de buitenkist te kunnen doorsnijden.
4 februari 2004
Een blik in de ketel, die op haar rechterzijde ligt. Met de vuurkist verwijderd, kijkt u tegen de ronde bovenkant van de buitenkist aan. terwijl rechts de opening van de vuurdeur zichtbaar is. Van de 15 hemelbout steunen zij er inmiddels 14 met veel moeite verwijderd. Nummer 4 op de bovenste rij zit nog. De 2 treksteunen die de achterwand extra verstevigen zitten lelijk in de weg en maken het extra moeilijk om de stompen van de hemelbouten goed vast te pakken met een tang.
Het is klaar !!!
Alle 117 steunen zijn er uit geschroefd. Wat rest is de buitenkant zandstralen en een eerste roestwerende coating opspuiten en dan kan de ketel naar Engeland om te worden voorzien van een nieuwe vuurkist. De reis is gepland voor 5 maart. Ketelbouwer Bicknell in Bramshot zal een nieuwe geklonken vuurkist maken en gedeeltelijk bevestigen.
5 maart 2004
De ketel is gezandstraald en in de primer gespoten.
We zijn op weg naar Bicknell, in Engeland, een ketelbouwer die nog een geklonken vuurkist kan maken De trailer mochten we lenen van Henk van der Wal, maar dan moesten we ook een balansploeg meenemen. Deze foto is genomen op vrijdag morgen 5 maart, juist voor we vanaf het hotel waar we hebben overnacht, het laatste stukje gaan afleggen naar Bramshott nabij Liphook, waar Bicknell zij werkplaats heeft. In Liphook bevindt zich ook het Hollycombe attractie park, waar bijna alles op stoom werkt. Een bezoek waard !!
Daar ligt ze dan. Gelukkig had Bicknell een forse kraan om de ketel van de trailer te tillen. De verwachting is dat de ketel rond 1 augustus weer opgehaald kan worden en dan is voorzien van een nieuwe vuurkist.
De stenenbreker
Met trots laten wij u onze stenenbreker zien, hier in actie op Dordt in Stoom, 15 mei 2004. Het is een Krupp uit 1936. De machine werkt fantastisch en maakt mooi fijn puin. Ook in Almere was de Meent te zien met de stenenbreker in actie.
Hoe staat het met het werk aan de Kemna ? Er is wat vertraging opgetreden omdat we bezig zijn te verhuizen naar een nieuwe locatie. Maar, het werk aan de lagers en tandwielen gaat onverminderd door.
19 juni 2004
Het werk aan de nieuwe lagers is ook begonnen. Hier staat een flink stuk brons in de draaibank van Nico Strik, waaruit de hoofdlagers voor de krukas worden gemaakt. Geen geringe klus, want het lager bestaat uit 4 delen.
Als de ruwe maat is verkregen wordt het blok in 4 delen gezaagd, de delen aan elkaar gesoldeerd en dan worden de exacte maten gedraaid. Door het lager vervolgens te verhitten vallen de 4 delen uit elkaar en kunnen ze in het lagerblok worden geplaatst.
Dit is het hoofdlager van de vliegwielzijde. Het lager is klaar, maar de 4 delen zitten nog aan elkaar. Het lager staat op een stuk brons, dat we nog zullen gebruiken voor het maken van diverse andere onderdelen. De leverancier van het brons is Maat Metaal uit Rotterdam, waar ook particulieren brons in alle afmetingen en kwaliteiten kunnen kopen .
22 juli 2004
Werken aan het 2de hoofdlager. De maten zijn ruw gedraaid, rekening houdend met de 1,5mm zaagsnede die verloren zal gaan.
Op deze foto is de zaag juist in het brons gezet om de bovenste plak eraf te zagen.
De ketel is weer terug !
In het weekeinde van 14 augustus zijn Nico Strik en Paul Brust met een stevige 4 x 4 en de 4 meter lange trailer van Henk van der Wal naar Engeland gereisd om de ketel van de Kemna op te halen bij Bicknell Op de heenreis lag een kleine ketel van een Muncktel locomobiel op de trailer die in opdracht van Henk van der Wal door Bicknell zal worden gereviseerd.
Op deze foto wordt de ketel in de takels genomen door de mensen van Bicknell om op de trailer gelegd te worden.
De reis is zonder problemen verlopen, ook de douane deed niet echt moeilijk.
Hier was het allemaal om begonnen. Een nieuwe, geklonken vuurkist. Het moet gezegd, de kist zit er prachtig strak in, maar de echte test komt als we de ketel gaan afpersen. Dat zal nog wel even duren, want eerst moeten de 102 steunbouten er nog in.
De gaten voor de hemelbouten zijn al geboord en getapt door Bicknell. Rechts ziet u de gaten voor de vlampijpen, links nog net het rondje klinknagels van de vuurdeur. In de bodemring zitten 4 speciale nagels waar de steunen van het rooster aan zullen worden bevestigd.
30 September 2004
Overleg met Gerard Leeraar in Duitsland. Gerard is chef-werkplaats bij een firma waar men vrijwel alles kan op het gebied van metaal bewerking. Hij zal voor ons een aantal nieuwe tandwielen maken en het vliegwiel weer met een juiste borging op de krukas zetten.
Gerard Leeraar is zelf in bezit van een stoomwals, dus hij weet waar het om gaat. Als u meer wilt weten over de mogelijkheden die hij heeft in deze fabriek stuur mij dan een email.
Voor de lagering van de tweede tussenas wordt door Sanders in Enschede een nieuw gietstuk gemaakt. U ziet hier de mal gemaakt van piepschuim. Een waar kunststukje ! Een dergelijke mal is voor éénmalig gebruik, maar dat is in dit geval voldoende.
Het gietstuk zal door ons worden na bewerkt en van de juiste passingen worden voorzien
Intussen gaat het werk aan de ketel verder. Momenteel worden de gaten voor de steunbouten geboord . Eerst is met een 6mm boor en een passtukje een gat in de nieuwe binnenkist geboord, exact tegenover de reeds aanwezige gaten in de buitenkist.
Met de magneetboor wordt nu vanuit de binnenkist het gat opgeboord tot 20mm. We gebruiken een 20mm kernboor, dat werkt aanzienlijk sneller, maar vooral nauwkeuriger dan een conventionele boor.
Als koeling en snijmiddel wordt een simpel afwasmiddel gebruikt. Olie is uit de boze bij een afdichting die water en stoomdicht moet worden
30 november 2004
Na 80 gaten gaat het toch fout. De frees breekt in vele stukken uit elkaar. Snel een nieuwe besteld (plus 50 Euro !) om de resterende 22 gaten te doen. Inmiddels zijn alle gaten geboord
Het werk aan de overige onderdelen van de Kemna staat inmiddels ook niet stil. De vooras steun staat inmiddels weer in de menie. Een naaf van de vooras staat 6,5 mm uit lijn. We gaan proberen deze onder een hydraulische pers te richten
Ga verder met: 2005, of kies via het menu een ander jaar