Wallis & Steevens

Werk aan de Wallis & Steevens van Carolina Schriever

In 2013 en 2014 hebben we op verzoek van mevr. Schriever, eigenaar van de stoomtractor “Lena”, een  Wallis & Steevens uit 1905, een veelheid aan werkzaamheden uitgevoerd.

Het is een kleine stoomtractor, gewicht 4,5 ton, die vroeger werd gebruikt voor lichte transportwerkzaamheden. Onder meer kolenboeren gebruikten dit soort stoomtractoren om hun klanten te voorzien. 

Het probleem is vooral versleten lagers en assen. De schakelas moet vernieuwd en ook de achteras heeft aandacht nodig. Op deze foto is de schakelas al verwijderd.  

Nieuw brozen lager voor de schakelas is gemaakt.

De achteras en het differentieel zijn waar nodig ook gereviseerd Op deze foto is ook de remschoen goed zichtbaar. De houten remschoen wordt tegen de binnenkant van het linker achterwiel getrokken. Let wel. het is een parkeerrem. 

We hadden het vermoeden dat de krukas krom was. Zelf konden we dat moeilijk vaststellen, daarom zijn we naar Gerard Leeraar afgereisd, hij heeft een draaibank die groot genoeg is. De krukas was niet krom, maar het vliegwiel zit niet helemaal zuiver op de astap, wat de indruk van een  kromme krukas natuurlijk versterkt. Voorlopig niets aan doen, zo erg is het nu ook weer niet.  

De watertank was flink verroest. We hebben de roest verwijderd en het geheel in Apexior Nr 3 gezet.

De lagers van de voorwielen zijn vernieuwd en zo is er nog een hele lijst aan overige reparaties die zijn uitgevoerd, waaronder het schakelmechanisme

Mevr. Schriever beschikt over een eigen vrachtwagen en reist in de zomermaanden naar stoomevenementen in heel Europa, vaak met haar vriendin Ilona

Terug naar Overige Projecten