2007, de opbouw gaat verder

2007, we maken vorderingen !

Januari 2007

Het werk aan de Kemna gaat door. Het is ongelofelijk hoeveel kleine onderdelen moeten worden schoongemaakt, wellicht gerepareerd en geschilderd. Hier ziet u Jan Fray aan het werk. Hij is 1 van de 4 vrijwilligers die qua leeftijd dichter bij de 80 dan de 70 jaren zitten. Maar, alle 4 doen ze nog volop mee.

Lex Singels is actie met de boormachine. Lex is een voortreffelijk lasser zowel met basis-electroden (zijn favoriete soort)  als met Mig apparatuur. We hebben van zijn kennis en kunde  al veel profijt gehad.

Het differentieel moet worden gesmeerd en dat gaan we doen met vet nippels. Niet helemaal origineel, maar wel zo praktisch. De Staufer potten worden wel gemonteerd en kunnen zo nodig ook worden gebruikt, maar meestal zullen we de (verborgen) vet nippels gebruiken. 

Dit zijn de schalen die onder de achteras liggen. Ze zijn uitsluitend bedoeld om de achteras om zijn plaats te houden, de bronzen boven schalen doen het eigenlijke werk. 
We hebben de onderkant weggeslepen en met een plasma snijder nieuwe steunen gemaakt, die precies op maat zijn zodat de schalen weer volledig worden opgesloten. De lasnaad kunt u nog duidelijk zien. In de groeven komt vilt als afdichting tegen stof en vuil en om het vet binnen te houden. De achteras, de lagers en deze schalen zijn inmiddels definitief gemonteerd, inclusief het verenpakket. 

Het tandwiel van de 1ste versnelling heeft een flinke omvang. In het origineel waren uitsparingen gemaakt die we ook graag in het nieuwe tandwiel wilden hebben. M.b.v. een watersnijder zijn de uitsparingen gemaakt. Een hele dunne waterstraal met een druk van 4000 Bar snijdt door het metaal als een mes door de boter. Aan het water wordt extreem fijn amaril poeder toegevoegd.

Detail opname van de watersnijder in actie.

Het werk werd gedaan bij het snijcentrum zuid nederland http://www.snijcentrum-zn.nl/ uit Panningen

Dergelijke machines worden geleverd door Optimach uit Bunschoten www.optimach.nl

Mei 2007

De opbouw gaat gestaag verder. De achterkant is gemonteerd, evenals de trekhaak, terwijl juist de linker kolenbunker wordt gemonteerd. Alle assen zijn nu voorzien van de juiste spiebanen en het zal niet zo lang meer duren voordat we ze gaan monteren.

2 juni 2007

Op deze dag hebben we een aantal mensen uitgenodigd die ons tot zover hebben geholpen bij de restauratie. Alle tandwielen zitten er nu op en ook het vliegwiel. Het begint weer op een stoomtractor te lijken. Gedeeltelijk is dit cosmetisch, we moeten alle spieën nog pas maken om de tandwielen vast op de as te zetten, maar alles past wel perfect.

Het stoomblok staat al klaar en kan binnen niet al te lange tijd weer worden gemonteerd.

Om de genodigden toch de geur van stoom in de neus te laten krijgen hadden we onze locomobiel voor de gelegenheid onder stoom gebracht.

Augustus 2007

Het stoomblok is gekotterd, zowel de beide cilinders als de cilinders voor de bosschuiven. Om alle metaaldeeltjes te verwijderen hebben we de stoomcleaner gebruikt, wat dit beeld oplevert.
We zijn er bijna aan toe om het stoomblok weer te monteren.

Ondertussen verzorgen we de nodige optredens met “De Meent”, zoals hier in Nordhorn, Duitsland. Op deze grote show met vooral veel oude tractoren, hebben we gedurende dat  weekend een Buschoff dorskast aangedreven  

September 2007

We gebruiken 2 van de originele tandwielen, de overige zijn allemaal vernieuwd. Om de 22mm brede spieën pas te maken in de oude tandwielen is vijlen de enige optie. Steeds maar weer wat uithalen en passen totdat de spie er strak ingaat Alles bij elkaar hebben we toch wel een uur of 8 staan te vijlen !

Kopspieen kunnen worden besteld bij Albema-Robema

November 2007

Ze staat weer op haar eigen wielen !. Deze keer niet cosmetisch maar met alle tandwielen gespied en definitief op hun plaats.

De kettingen van de stuurinrichting zijn gemonteerd. Beide kettingen hebben een ‘schokbreker’, die we nieuw hebben gemaakt. 
Vergis u niet, om de wielen van de eene uiterste stand in de andere te krijgen moet het stuurwiel 37 slagen rond !. Voordeel is wel dat er weinig kracht voor nodig is, maar een slalom wordt nog een hele toer !

De stuurinrichting. Omdat de aandrijving met een wormwiel is, is de kracht gering, maar de weg lang. Tijdens het sturen wordt de ene ketting opgewonden, de ander afgerold. 

De achteras moet aan beide zijden stevig worden opgesloten, zodat het differentieel niet teveel speling gaat nemen. Dit stuk pas gedraaide machinebuis met een flinke pen gaat het zeker houden.

Gedurende 3 jaar was onze stoomtractor niet meer dan een stoomketel. Nu we alles weer gaan opbouwen zijn we toch nog verbaasd over de omvang en massiviteit van deze Kemna !

Als je achter het stuurwiel  staat,  zie je ook pas werkelijk hoe weinig zicht er op de voorwielen is en dat, als we weer kunnen rijden, het sturen nog wel even geleerd moet worden.!

Ga verder met 2008, of kies een ander jaar in het menu.