Augustus 2001
Wachten duurt lang ! De dieplader is onderweg met onze nieuwe aanwinst. Zo dadelijk zullen we haar naar binnen rijden met onze Deutz PS30 uit 1955 en kan de klus beginnen. Niet onmiddellijk, want we moeten eerst het restauratie project voor het Openluchtmuseum afmaken (zie Overige projecten)
Ze is gearriveerd en staat veilig in de hal waar we de restauratie zullen uitvoeren. Gebouwd in 1916 en een zwaar leven achter de rug, maar nog vrijwel compleet en zeker restaureer baar !
De stoomketel ziet er niet slecht uit, maar hoe de staat van de vuurkist en de pijpplaat is zullen we pas weten als de Kemna verder is gestript en we metingen kunnen doen.
De vlampijpen zullen worden vernieuwd. Dat kunnen we in eigen beheer doen
Eerst gaat de achterkant er af. Het is een stoomtractor in “colonial style”, dus met een lange achter opbouw en 2 kolenbunkers. Onder de vloer zit een waterreservoir.
Zo ziet de machine er uit zonder achterkant. Duidelijk is het verenpakket te zien die het op zeer ingenieuze wijze mogelijk maakt dat achteras en tussenas een verticale beweging kunnen maken, ondersteund door het verenpakket. De sleutelmaat voor de moer die de veer op zijn plaats houdt is 73mm, dus dat wordt nog even zoeken naar een passende sleutel !
De watertank is er bijna onderuit. Het stophout ligt al klaar om de machine te ondersteunen als we de achterwielen gaan demonteren.
16 oktober 2002
Inmiddels is een passende sleutel gevonden en het verenpakket ligt eraf.
Er is één geluk, de wielen van een stoomtractor raken zelden lek !
23 oktober 2002
De achterwielen, die toch zeker 350 kg per stuk wegen, zijn met moeite van de achteras geschoven en staan klaar om opgeknapt te worden. De wielen zijn in goede staat, het rechterwiel heeft echter te veel speling op de lummelpengaten.
30 oktober 2002
Een detail van het differentieel, merkwaardigerwijs met maar twee satellieten. Hier is wel wat speling, de lagering zal moeten worden vernieuwd.
Dit blijft erover als de wielen eraf zijn en het differentieel is verwijderd. Aan de linkerkant zit nog de trommel van de lier. De achteras kan er nu uitgetrokken worden. Ook de lagering van de achteras zal vernieuwd moeten worden.
Dit is de complete verbinding van de tussenas en achteras, inclusief de hulpstukken die het verbindingsstuk opsluiten. Het verbindingsstuk kan een vrije beweging maken van 6 cm (is de veerweg) en is met behulp van het T stuk verbonden met het verenpakket. De achteras is alleen aan de bovenkant gelagerd, aan de onderkant zit een bakje om overtollige olie op te vangen. In dat bakje zit een veer belaste plaat die aan de bovenkant is bekleed met vilt en altijd tegen de onderkant van de as aandrukt en zodoende zorgt voor een goede smering. De olie wordt toegevoerd via de bovenkant van het lager door een oliebakje met een lont.
Het T stuk dat de verbinding maakt met het verenpakket is gelagerd met 2 conische asjes, voorzien van een vierkant in de kop, zodat ze geheel verzonken kunnen worden. Om loslopen te voorkomen is er een ronding onder is de asjes gevijld en daar past precies de stift van de borgbout in. Een ingenieuze oplossing ! Allemaal handwerk uitgevoerd in 1916 door de mensen van Haubold !
4 december 2002
Het vliegwiel is er af !
Het vliegwiel zal onwaarschijnlijk vast en is na 8 uur puzzelen toch van de as gekomen. De Vereniging heeft recentelijk van Pijpers Bronbemaling uit Nijkerk een hef-arm cadeau gekregen die zij zelf niet meer nodig hadden. Een voortreffelijke aanwinst, die ons nog heel goede diensten gaat bewijzen.