Januari 2008
Alle tandwielen zitten nu op hun plaats en binnenkort beginnen we met de montage van de excentrieken, de leibanen en de gangbeweging. Het leek ons handig als we de krukas zouden kunnen laten draaien middels een elektromotor. Dat is gelukt, we gebruiken de motor en overbrenging van een oude afkortzaag waarop een klein rubber bandje is gemonteerd. De motor zit gemonteerd op het linker achterwiel en door het achterwiel iets te verzetten kunnen we precies de goede spanning op het rubber wieltje verkrijgen.
.
Hier kunt u goed zien hoe de elektromotor is bevestigd. Op de voorgrond is de frequentieregelaar zichtbaar die het mogelijk maakt om het toerental te variëren van bijna stilstand tot maximale snelheid.
8 maart 2008
Ze staat weer buiten op haar eigen wielen en we gaan vandaag een eindje rijden. Nog niet op stoom, maar met onze Nuffield 10/60 ervoor.
We doen dat om te zien of alles goed loopt en ook om te zorgen dat alle assen hun speling kunnen nemen om er later eventueel nog opvulringen bij te plaatsen.
De achterzijde van de Kemna. Omdat ze ooit is omgebouwd voor gebruik in de landbouw is de opstap gemakkelijker dan bij machines met een tender.
Hier rijden we op een klinkerweg en dan wordt het maar al te duidelijk dat de wielen op rubber gezet moeten worden ! Overigens hebben we nog tijdens deze tour extra vulringen op de achteras geschoven.
Bekijk de video opname van onze rit
April 2008
Het cilinderblok staat weer op de machine !
Beide zuigers zijn al gemonteerd, evenals de bosschuiven.
De 22 bouten rondom moeten nog worden aangetrokken.
De voorzijde van het cilinderblok met 1 deksel nog niet gemonteerd. Het zal duidelijk zijn dat bij de volle keteldruk van 12 Bar er bij deze 2 hoge druk cilinders een enorm koppel wordt gevormd
Zowel de hoofdcilinders als de cilinders van de bosschuiven zijn uitgekotterd. Alle schuiven en de zuigers zijn nieuw gemaakt en van nieuwe zuigerveren voorzien.. De cirkel van gaten rond de as vormen de openingen waar de afgewerkte stoom doorheen stroomt op weg naar de schoorsteen..
Juni 2008
De ijzeren wielen moeten op rubbers. We hebben zelf rubbers besteld en geïmporteerd uit China. Het zijn eigenlijk rubbers die op rupsbanden worden geschroefd, maar ze gaan ook uitsteken passen op onze machine. We moeten er wel schuine kanten aanzagen en ook 2 passende bouten op lassen
De bedieningshendels voor de stoomlat en de ganghendel (is voor- en achteruit) zijn weer gemonteerd.
Juli 2007
Een hele bak vol met asjes en busjes. Tezamen vormen ze de aandrijving van de schuifbeweging. Alle ogen zijn voorzien van nieuwe bronzen bussen en ook de pennen zijn allemaal nieuw gemaakt.
Nu nog monteren ………
De veerveiligheden zitten weer op hun plaats. Langdurig slijpen met fijne pasta heeft de juiste afdichting opgeleverd. De kleppen van 30mm doorsnede hebben geen zitting, maar staan vlak op elkaar.
31 juli 2007
Op deze prachtige zomeravond hebben we voor de eerste keer weer stoom gemaakt. Voornamelijk om te zien of de afdichting van stoomblok en ketel dicht zou zijn. Gelukkig was dat het geval. Er zijn een paar kleine lekjes die we zonder moeite dicht kunnen krijgen.
We zijn tot 7 Bar druk gegaan. Omdat er nog geen voorziening is om water te voeden, vonden we dat voldoende. De relatief geringe waterinhoud van de ketel maakt dat het op druk brengen snel verloopt (maar nog altijd wel 1,5 uur).
Oktober 2008
Het werk aan de vele onderdelen gaat gestaag door. Hier is Gert vd Hart bezig om een stuk gietijzer te bewerken, Hij heeft de uitdaging aangenomen om 1 van de cilinderdeksels, waar een stuk is uitgebroken, weer origineel te maken
Willem Gijtenbeek is onze voornaamste schilder. Hier is hij bezig met de schoorsteen. De grondlaag is speciale hittebestendige verf, gesponsord door Sikkens Coating
Lex Singels druk doende om sleuven te vijlen in de bedieningsstang van de luchtklep, zodat deze in verschillende posities kan worden vastgezet.
De pellet met de 100 rubber pads die we op de achterwielen gaan monteren. De bestaande 4 boutjes zijn er al afgeslepen, nu moeten er op ieder rubber 2 nieuwe bouten worden gelast,
De 160 gaten zijn geboord !
Het boor team in actie !
November 2008
De stoomschuiven zijn weer gekoppeld aan de excentrieken. Het heeft ons 10 weken gekost om het weer precies uigelijnd te krijgen zodat alles soepel draait zonder enige speling. Nu alles past kost het monteren hooguit een haf uur. Dan weet u ook waarom de restauratie van een dergelijke oude machine zoveel tijd kost.
Hieronder kunt u een filmpje starten en ziet u de stangen ook echt bewegen. Halverwege wordt omgeschakeld van voor naar achteruit. Een bijzonder ingenieus systeem, dat vrijwel op geen enkele andere stoommachine wordt aangetroffen. In de stoomwereld staat dit systeem als het “Klug” principe bekend.
Het Klug systeem in actie