2006, de stoomketel is weer op druk !

De ketel is op testdruk

8 maart 2006

Na 2 jaar werken aan de ketel is het zover !
We kunnen vol trots de inspecteur van Lloyds Register laten zien dat de meter blijft staan op de testdruk van 18 Bar
Na 20 minuten is de druk 0,1 Bar terug gelopen en dat is een meer dan voldoende resultaat. De stempel en de handtekening staan in het boek. Ook de on-rondheidsmeting is als voldoende aangemerkt. We gaan op naar de volgende fase !

April 2006

Momenteel worden de oververhitters weer in de vlampijpen gemonteerd. De nieuwe oververhitters zijn gemaakt door Standard Fasel. Op de pijpen zijn 4 afstandhouders gelast zodat de pijp in het midden van de vlampijp blijft gepositioneerd.

Zo ziet het eruit als de 8 oververhitters in de 16 vlampijpen zijn geschoven. Een ware wirwar van pijpen die over en onder elkaar doorlopen. Er blijven uiteindelijk maar 2 vlampijpen over waar geen oververhitter is ingeschoven. Rechts is de verzamel buis goed te zien. De natte stoom komt in de linker verzamelbuis binnen uit de stoomketel en vindt zijn weg door de pijpen om als oververhitte stoom via de rechter verzamelbuis naar de stoomcilinder te worden geleid. Kemna bezat lange tijd het patent op deze manier van oververhitten van stoom, waardoor de Engelse bouwers een andere oplossing moesten zoeken, wilden ze ook met oververhitte stoom gaan werken.

Juli 2006

Het restauratiewerk staat nu op een wat lager pitje, al gaat het werk wel door. We treden regelmatig op met “De Meent” en ook de vakanties dragen niet bij aan de voortgang.

 

Deze foto is genomen op 9 juli 2006 tijdens de stoomtreindagen van de ZLSM in Simpelveld, waar we met genoegen aan hebben deelgenomen.

Sinds enige tijd beschikken we over eigen transport.
Met de de DAF95 / 380 en de Nooteboom dieplader kunnen zowel de locomobiel als de Nuffield tractor in één keer worden vervoerd.  

September 2006

We zijn zover dat de achteras kan worden gemonteerd. De volgende stap is aan de rechterkant het differentieel te monteren en links de liertrommel. Dan kunnen de achterwielen op de as worden geschoven. Als alles nieuwe zou zijn dan was zo iets te doen in een paar dagen. Wij monteren echter nieuwe onderdelen in een oude machine en dat vraagt veel meer tijd omdat alles weer pas gemaakt moet worden

Ondertussen gaat het werk aan alle overige onderdelen ook door. De kolenbunkers hadden in 80 jaar tijd wel wat geleden en zaten vol deuken. Na oneindig veel klop- en laswerk zijn beide bunkers weer helemaal recht en strak. Samen met de watertank en de achter opbouw zullen ze binnenkort worden gestraald en gespoten

November 2006

De krukas ligt weer op zijn plaats. De 4 delige lagers passen voortreffelijk.

De voortrein is helemaal klaar. Er zitten een paar stevige bladveren boven de as. Een stukje hout en het gewicht van de machine is net voldoende om de bevestigingsbout door de gaten te krijgen.

We hebben de constructie van de vooras wat aangepast. De oorspronkelijke conische lagering is vervangen door 2 rechte lagers van brons. Er zijn in ieder wiel 2 kanalen geboord voor de smering met behulp van vetnippels.

December 2006

De achtervering is weer gemonteerd. U ziet duidelijk de stevige bladveren (2 achter elkaar). Daarboven de 2 armen die het gewicht van de machine overbrengen van het frame op de bladveren. Niet zichtbaar zijn de 2 verbindingssteunen tussen de armen en de schuifstukken. De veeruitslag is 60mm.

Ga verder met 2007, of kies via het menu een ander jaar.