De restauratie in vogelvlucht

De restauratie in vogelvlucht

In de periode 2002-2011 heeft de Vereniging tot Behoud van Stoomwerktuigen een Duitse stoomtractor volledig gerestaureerd. Deze stoomtractor, uit 1916, is gebouwd in opdracht van het Duitse leger  om gebruikt te worden in de Eerste Wereldoorlog.

Na de Eerste Wereldoorlog is de machine in Letland terecht gekomen, waar ze altijd in de landbouw heeft gewerkt. Wij hebben de stoomtractor daar gekocht en naar Nederland gebracht.  

2002

De stoomtractor is eerst volledig uit elkaar gehaald, zodat we alle onderdelen konden beoordelen en ook toegang kregen tot de stoomketel.

2003

De vuurkist van de stoomketel moest worden vervangen. Een enorme klus die we grotendeels in eigen beheer hebben uitgevoerd. Op de foto een aantal reeds verwijderde klinknagels.

2004

De nieuwe, geklonken vuurkist is gemaakt in Engeland. Maar de 102 steunbouten en de 15 hemelbouten hebben we zelf weer aangebracht. 

2005

De tandwielen van het differentieel moesten ook worden vernieuwd, evenals alle overige tandwielen. Het kroonwiel voor het differentieel is gegoten door Sanders in Goor, die ook de bewerking heeft gedaan. 

2006

We zijn al weer flink aan het opbouwen, hier ziet u het weer gemonteerde differentieel. De machine staat weer op haar eigen achterwielen.

2007

Dit is de stuurinrichting, sturen gaat met 2 kettingen die op- of afrollen op een as. Om de vooras helemaal van links naar rechts te krijgen moet het stuurwiel 37 keer rond ! 

2008

Het mechanisme dat er voor zorgt dat de stoom steeds op het goede moment wordt toe- en afgevoerd is weer gemonteerd. Een veelheid van stangen en lagertjes. 

2009

Alle lagers zijn door ons nieuw gemaakt uit brons. Dit is het bovenste glijlager van het kruishoofd.  

2010

Ze draait weer op stoom !. Op een mooie zaterdag hebben we de stoomtractor voor het eerst op onze dieplader gereden. Dat ging zonder problemen. Let ook op de achterwielen, die zijn voorzien van rubbers, anders is het rijden op een klinkerweg bijna niet te doen.

2011

Op 23 april heeft de stoomtractor haar naam gekregen. Vanaf dan gaat ze door het leven als: “De Majoor”. De onthulling werd gedaan door onze 4 oudste vrijwilligers, allemaal boven de 80, maar nog volop bezig. 

Daarmee was de restauratie klaar. We gaan sindsdien in de zomer maanden met “De Majoor” naar stoomevenementen in Duitsland, Denemarken, Engeland, België en natuurlijk in Nederland.  Zie de evenementen agenda.

Terug naar keuze menu