Vereniging tot Behoud van Stoomwerktuigen

     Opgericht te Nijkerk in oktober 1995

 

In 2018 zijn we naar 12 evenementen geweest.

Helaas zijn we meestal drukker met de stoommachine dan met een fototoestel.
 

Hoogtepunt van 2018 was ons bezoek met "De Majoor" aan de Great Dorset Steam Fair
Omdat de GDSF voor de 50ste keer werd georganiseerd waren er 500 stoommachines uitgenodigd.
Uiteindelijk waren er 520 grote stoommachines waarvan er 472 officieel zijn geteld door het
Guiness Book of Records !

 

 
     
 

Eindeloze rijen met stoomtractoren, alle merken, alle bouwjaren, maar onze Kemna was samen met een Flter, de enige Duitse stoomtractor op de Great Dorset Steam Fair !

 
       
 

Nog even uitkijken voor de scootmobiel voor ons, maar dan gaan we op weg naar de ring waar je een rondje heuvel op, heuvel af kunt maken.
Fantastische ervaring, met duizenden mensen langs de kant.
Het kostte ons nog wel even moeite om de machine op druk te houden, maar zaterdagmiddag begonnen met 10,5 Bar, we maakten 6 rondjes zonder te stoppen en op het einde hadden we nog steeds 10,0 Bar op de manometer.
Met zoveel machines was het een enorme drukte in de ring, temeer daar niet iedereen dezelfde snelheid heeft. Wij reden in de 2de versnelling en hadden meestal meer snelheid dan de overige deelnemers.

Omdat wij bijna altijd op vlak terrein rijden zijn we niet gewend om het waterniveau in het peilglas helemaal kwijt te raken heuvel af, om te zien dat het peilglas zich volledig vult als je naar boven gaat. Snel even kijken op het gedeelte waar het vlak is en bepalen hoelang de injecteur aan moet om voldoende water in de ketel te houden. Het ging allemaal prima, "De Majoor" liep als een zonnetje

 

 
 

 

 
  De meeste evenmenten duren tot een uur of zes 's avonds, maar niet in Dorset ! Ongeloofelijk hoe druk het iedere avond was.
Er is een enorme grote kermis en ook een draaimolen aangedreven door een stoommachine, waarvan dit een foto is.
 

Wij komen al heel lang op de Dorset Steam Fair, meestal als bezoeker. Een bijzondere attractie is de schiettent waar je met een echte vuurbuks met 6mm kogels mag schieten .

Het aantal bezoekers moet enorm zijn geweest. We wilden zaterdagmorgen een T-shirt en een programma kopen, maar dat was allemaal al uitverkocht op vrijdagmiddag zo werd ons verteld, terwijl het evenment nog duurde to maandagmiddag 5 uur.  

Zowel de heen als de terugreis liepen heel voorspoedig, "De Majoor" heeft geen foute klap gegeven en het weer was de meeste dagen prima.
Kortom, een fantastisch evenement en we zijn er trots op dat we n van de 520 machines waren en hebben meegeteld in de officiele telling door het Guiness Book of Records. 

Het is wel zeker dat nog nooit in de geschiedenis zoveel mobiele stoommachines op dezelfde plek aanwezig waren.  

 

 
       
 

 
                     
  Meer dan 70 Aveling machines verzameld in de ring op zaterdagmiddag                            Back Home !  Wachten op de boot in Dover.  
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
Terug naar de hoofdpagina